04 Апр

Сегашни и идни технологии

Научниците, инженерите и архитекти се близу до остварувањето на сонот за милиони земни жители. Тие работат на далечинско контролирани машини способни за изведување градежни работи со мала или никаква интервенција на човекот. Ова инспирира надеж дека во блиска иднина, удобните и ниско-станбени згради ќе ги заменат Хрушчовските куќи.

Ние им кажуваме на нашите читатели и на членовите на thewick.info за нови можности за користење роботи во градежништвото.

Куќи со зимска градина и топол базен на покривот, изградени од автомобили не со години и месеци, но во текот на неделата - не е ова сон на современиот човек? Но, досега зборуваме само за индивидуални градежни процеси. На пример, компанијата Construction Robotics од Њујорк има развиено роботи за "ѕидање", специјализирани за автоматско поставување на тули. Тоа ќе биде таков автомобил - секој што гради куќа!

И за оние кои сакаат не само удобен дом, туку вистински уметнички објект, швајцарската компанија Gramazio & Kohler предлага да создаде нестандардни ѕидари: во согласност со програмираниот 3D модел, робот не поставува цигли во уредни редови, туку во брановидни линии.
Друг "корисен асистент" би бил корисен "во домаќинството". Студент од шведскиот институт Омер Хекајомероглу излезе со робот за следење на ЕРО. Го "избришува" бетонскиот слој од ѕидот и ја остава засиленоста непроменета - за повторна употреба, па дури и ја отстранува 'рѓата од него.

Таквите "бетонски јадат" можат да се користат за време на уривање. Машината работи на принципот на правосмукалка (кога работи "за дува"), отстранувајќи го бетонот со помош на моќни струи на вода. На излезот - исчистениот и спакуван бетон кој се испраќа до преработувачките станици.

Овие роботи работат без прашина и не оставаат остатоци, со што се елиминираат човечките градители од потребата да вдишат штетни супстанции за време на уривањето на зградите. Покрај тоа, она што претходно беше испратено до ѓубрето, сега може да се врати за рециклирање. Покрај тоа, водата која се користи во делата повторно се влева во системот и повторно се користи. Вкупно заштеди!

Last modified on Четврток, 04 Април 2019 02:55